دستیار صوتی گوگل با تکنولوژی هوش مصنوعی
روزی را به یاد میآورم که دوست من پرچمدار یکی از برندهای گوشیهای همراه را که به تازگی خریداری کرده بود، به من نشان میداد و در مورد ویژگیهای خاص دستیار صوتی گوگل با تکنولوژی هوش مصنوعی آن برای من توضیح میداد که : ” میتونی بهش بگی به یکی از مخاطبها زنگ بزند یا به آنها پیامک بفرستد، برنامه خاصی را بدون احتیاج به دست باز کند یا حتی با آن هر چیز که دوست داری را راحت تر در اینترنت جستجو کنی ”
خوشحالی و هیجان من در آن لحظه نهایت نداشت و در حالی که با گوشی و دستیار آن سر و کله میزدم، به شوخی به دوستم گفتم : ” نون هم میخره ؟ ظرفها رو هم میشوره ؟ ” و با هم میخندیدیم.
اما چند سال بیشتر زمان لازم نبود که این شوخیهای من، تا حد زیادی به واقعیت تبدیل بشوند. موضوعی که شرکت کنندگان در کنفرانس توسعه دهندگان گوگل یعنی I/O 2018 به چشم دیدند، دستیار صوتی گوگل که با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی برای کاربر خود وقت آرایشگاه میگرفت یا به یک رستوران کوچک (بدون رزرو آنلاین) زنگ میزد و بدون کوچک ترین دخالت انسان، برای افراد میز رزرو میکرد.
هوش مصنوعی گوگل فوق العاده است ؛ شاید چند سال دیگر هم نیازی به پا شدن سر صبح و نان گرفتن نباشد و با یک دستور صوتی ساده، همه چیز برای یک صبحانه عالی با نان گرم، روبراه شود. سرویس گوگل دوپلکس برای دستیار صوتی، در دو مکالمه پخش شده در کنفرانس 2018 بدون ذرهای خطا وظیفه خود را به خوبی انجام داد و حتی برای طبیعی تر جلوه دادن این پروسه، به آن ظرافتهای گفتاری انسانی نیز اضافه شده است. به همین دلیل وقتی که مکالمه خیلی پیچیده و سخت میشود، دستیار صوتی گوگل تپق میزد یا به زبان عامیانه یک عبارتی را تکرار میکرد. در تمامی نمونههای شنیده شده در کنفرانس هیچ کدام از سفارش گیرندهها متوجه این نکته نشدند که یک ربات با آنها صحبت میکند و حتی شک هم نکردند، که در کنار ظرافتهای گفتاری دستیار صوتی گوگل باعث خنده و تشویق مداوم حضار شد. به هر حال هنوز هم مکالمه یک انسان با یک ربات برای خیلی از ما جالب و خنده دار است.
استفاده از این سرویس منحصر به فرد مشکلاتی هم به وجود خواهد آورد. چون دیگر خود شخص برای رزرو یا سفارش تماس نمیگیرد، فرد به خود اجازه میدهد که هر تعداد دفعاتی که دوست دارد سفارش یا رزرو خود را تغییر بدهد، بدون آن که نیاز داشته باشد هر بار با یک نفر صحبت یا بحث کند و یا از کلمه “لطفا” استفاده کند و تمام این کارها را یک سرویس به نام گوگل دوپلکس انجام خواهد داد. در واقع این سرویس توقعات افراد را بالاتر برده و توقعات آنها را بیشتر خواهد کرد.
همچنین با به راه افتادن گوگل دوپلکس، بسیاری از افراد که به واسطه سفارشات ما صاحب شغل و کار هستند، از چرخه حذف خواهند شد و در اصطلاح، همه چیز ماشینی تر خواهد شد. خطاهای فنی در این روش و دخالتهای فرصت طلبان، بار مضاعفی بر گردن شرکتها و تامین کنندگان سرویسها خواهد گذاشت.
از همه اینها نیز که بگذریم، ما به روابط زندهایم و کم تر کردن این روندها، ما را از ذات خود یعنی انسان بودن دورتر و دورتر خواهد کرد.
بدون تردید سرویس گوگل دوپلکس یک نقطه عطف در دنیای هوش مصنوعی به شمار میرود و بسیاری از کارهای وقت گیر روزمره را حذف خواهد کرد اما باید منتظر آن بمانیم و ببینیم که توسعه دهندگان گوگل، برای مشکلات آتی آن چه راه حلهایی در نظر میگیرند.